Västsvensk arkeologi frodas
och mår bra

Nyhet: 2013-03-04

Maria Vretemark, Västergötlands museum, och Tony Axelsson, GU. Foto: Thomas Melin.Maria Vretemark, arkeolog från Västergötlands museum i Skara, i samspråk med kollegan Tony Axelsson vid Göteborgs universitet.

Den första fredagen i mars genomfördes traditionsenligt den årligt återkommande Västsvenska arkeologidagen vid Göteborgs universitet.
– Årets program visade tydligt hur viktig arkeologin som görs innan en exploatering är för den arkeologiska kunskapsuppbyggnaden, säger Tony Axelsson, forskare och arkeolog vid Institutionen för historiska studier.

Grävande arkeologer från bland annat regionala museer och Riksantikvarieämbetet samlades tillsammans med sina kollegor från universitetet på Humanisten för att presentera och diskutera aktuella arkeologiska undersökningar.

Årets nio presentationer behandlade olika tidsperioder: en diskuterade 8 000–9 000 år gamla hyddlämningar som påträffades inför bygget av E22 i Blekinge, medan en annan handlade om ett gravmonument från järnåldern i Västergötland.

– Det är viktigt att föra ut sina resultat på det här sättet och få frågor och reflektioner från kollegorna. Det tvingar mig att tänka till och testa mina tolkningar, säger Maria Vretemark från Västergötlands museum i Skara som talade om medeltida kyrkor som byggts på förkristna gravhögar.

De församlade arkeologerna fick också en uppdatering av projektet ”Nya Lödöse – staden under Gamlestaden”. Nya Lödöse grundades 1473 och förlorade sina stadsrättigheter på 1620-talet, när Göteborg bildades. Christina Rosén från Riksantikvarieämbetets uppdragsverksamhet berättade om målet med utgrävningarna i Gamlestaden medan Christina Toreld från Bohusläns museum redogjorde för hur resultaten ska föras ut till allmänheten, bland annat via projektets hemsida.

– Det råder ingen tvekan om att arkeologin i Västsverige idag är vital, säger Tony Axelsson vid Institutionen för historiska studier. Det finns en stor uppdragsarkeologisk sektor, där Riksantikvarieämbetet tillsammans med regionala museerna och privata aktörer har många uppdrag i samband med exploateringar som tar mark och miljö i anspråk.

Sammanlagt deltog ett 100-tal arkeologer på den Västsvenska arkeologidagen som avslutades med en pubafton, där de kunde fortsätta umgås med sina kollegor, utbyta erfarenheter och stärka sina kontaktnät.

– En stor vinst med dagen är det sociala, konstaterar Tony Axelsson. Vi får möjlighet att ses på ett enkelt sätt, samtidigt som vi pratar jobb.

Program Västsvensk arkeologidag 2013

031-786 10 68 / 0766-18 10 68