Till den fria tankens försvar

Nyhet: 2012-11-20

I en tid av effektivitet, snabba politiska beslut och ständiga administrativa reformer riskerar vi att tappa fotfästet. Det menar Thomas Karlsohn, docent i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet, i den nyutkomna boken Originalitetens former.
– Diskussionen om det högre utbildningsväsendet saknar ofta ett historiskt perspektiv, säger han.

Bokomslag: Originalitetens former.I boken, som innehåller essäer om bildning och universitet, beskriver Thomas Karlsohn framför allt det moderna forskningsuniversitetets framväxt i Tyskland på 1800-talet, grunden till de kunskapsideal som förknippas med Wilhelm von Humboldt.

Under lång tid har Thomas Karlsohn ställt sig frågor om vart universitetet är på väg. Hur ska vi tolka den tid vi lever i? Vad betyder det för universitetets idé och uppdrag? Han upplever att förändringarna går så snabbt att vi inte ens märker dem förrän det är för sent.

– I ett historiskt perspektiv är dagens förändringar väldigt radikala. Men det är svårt att se det när man har det omedelbara framför näsan. Därför kände jag ett behov att ta ett steg tillbaka och reflektera över vad vi sysslar med på universitet och högskolor.

I senaste numret av GU Journalen, Göteborgs universitets personal- och nyhetstidning, kan du läsa hela intervjun med Thomas Karlsohn om boken Originalitetens former.

031-786 10 68 / 0766-18 10 68