Kvinnohistoria och genus i antiken

Nyhet: 2012-11-07

För 15 år sedan bildades nätverket Arachne för att öka kontakterna mellan nordiska forskare inom fältet kvinno- och genushistoria och studiet av antiken. Under tre dagar i slutet av oktober ägde den sjätte Arachne-konferensen rum på Humanisten vid Göteborgs universitet.

– Konferensen betyder att vi upprätthåller etablerade kontakter. Dessutom erbjuder den yngre forskare en möjlighet att få presentera sin forsknings i ett större sammanhang, sa Lena Larsson Lovén, forskare i antikens kultur och samhällsliv och initiativtagare till nätverket tillsammans med kollegan Agneta Strömberg.

Affisch Arachne-konferensEtt 40-tal forskare deltog, främst från de nordiska länderna men också från England och USA. Majoriteten av dem höll presentationer om sin pågående forskning.

Med anledning av att nätverket firar 15 år var temat för konferensen ”Past, Present And Future”, och det återspeglades i ämnesvalen som kom från olika tidsepoker, fält och ingångar. Till exempel diskuterades kroppsspråk kopplat till romersk kultur, kvinnors ceremoniella aktiviteter i förhistoriska Grekland och kvinnligt mode i hellenistisk konst.

För första gången hölls några föreläsningar på temat musik och genus i den grekisk-romerska världen. Bland annat pratade doktoranden Erika Lindgren Liljenstolpe från Uppsala universitet om musikutövande bland kvinnor ur överklassen i antikens Rom.

Åhörarna lyssnade uppmärksamt när hon berättade att det ansågs fint och kultiverat att kunna spela lite lyra innanför hemmets väggar. Men bara så länge man inte musicerade offentligt, speciellt med det större instrumentet kithara, och då inkräktade på männens område.

– Det är viktigt att få visa upp vad man gör, att få synas och knyta kontakter inför framtida samarbeten, konstaterade en nöjd Erika efteråt. Och jag fick många bra frågor och kommentarer.

Erika Lindgren Liljenstople, Jenny Högström Berntson och Birgitta L Sjöberg var några av de forskare som deltog på Arachne-konferensen. Foto: Thomas Melin.Formen att låta varje forskare presentera sin forskning under 20 minuter, följt av 10 minuters frågestund och diskussion, var ett uppskattat upplägg. Och att konferensen fyllde en viktig funktion gick inte att ta miste på. I pauserna stod grupper av forskare och samtalade engagerat med varandra.

– Det har gått väldigt bra och stämningen har varit positiv, sa Lena Larsson Lovén efter den sista presentationen. Vi har fått en chans att träffas och det är roligt att så många unga forskare har varit med.

En av dem var Johan Vekselius från Lunds universitet, som också var nöjd med konferensen.

– Vi arbetar till vardags i små forskningsmiljöer, och det är kul att träffa människor som är intresserade av samma ämne, att kunna bolla idéer och umgås både på ett vetenskapligt och ett socialt plan.

Arachne var en kvinna i den grekisk-romerska mytologin som var känd för sin skicklighet i vävning. Ryktet om Arachnes talang spredsvida omkring och nådde även gudinnan Athena (bland annat det kvinnliga hantverkets beskyddarinna) som blev förskräckt när hon såg vad Arachne kunde åstadkomma, till och med bättre än gudinnan själv. Ingen människa fick överträffa gudarna och i raseri förstörde gudinnan Arachnes väv. Hon blev då så förtvivlad att hon tog sitt liv men Athena väckte henne till liv igen, men som spindel. Som sådan fick Arachne fortsätta väva sina nät men utan att utmana de gudomliga krafterna.

Mer information:
Lena Larsson Lovén, telefon: 031-786 4659, e-post: lena.larsson@class.gu.se