Han ifrågasätter det ekonomiska systemet

Nyhet: 2012-11-19

Joakim Sandbergs forskning berör gränsområdet mellan etik och ekonomi. I oktober antogs han som docent i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet.

– Som ”tillämpad” moralfilosof är jag uppslukad av etiska frågor i vår samtid; konkreta frågor om hur vi kan leva våra liv och organisera våra samhällen för att bättre värna om varandra. Jag har framför allt intresserat mig för etiska frågor i anslutning till finansiella praktiker; hur våra banker och fonder bör bete sig för att ta ett tydligare samhällsansvar, men också hur vi själva bör bete oss, till exempel i rollen som småsparare, säger han.

Joakim Sandbergs avhandling från 2008 fick stort genomslag i media och behandlade en serie grundläggande etiska frågor kring finansiella investeringar. Exempelvis intresserade han sig för i vilken utsträckning investerare – både fonder och småsparare – moraliskt ”besmutsas” av att placera pengar i företag som bedriver oetiska verksamheter till exempel genom att sälja vapen till diktaturer.

Joakim Sandberg. Foto: Thomas Melin.Efter doktorsexamen har Joakim Sandbergs forskningsintressen både fördjupats och breddats. En forskningsfråga som upptagit mycket av hans tid har varit i vilken mån pensionsfonder kan och bör ta etisk hänsyn i sina investeringsbeslut. Han har också forskat om etiska frågeställningar i samband med så kallade mikrokrediter, småskaliga banklån utställda till fattiga i utvecklingsländer i syfte att stödja deras ekonomiska frigörelse.

– Dessa lån har hyllats av många, men under senare tid har det framkommit att de ofta är förenade med skyhöga räntor och faktiskt kan leda många fattiga i fördärvet.

Ett annat intresse är etisk konsumtion, det vill säga om och hur enskilda medborgare som du och jag kan göra en skillnad genom att välja till/bort olika varor, en problemställning han tog upp tillsammans med professor Bengt Brülde i den nyligen utkomna boken Hur bör vi handla? Filosofiska tankar om rättvisemärkt, vegetariskt & ekologiskt.

För tillfället leder Joakim Sandberg ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt tillsammans med miljöpsykologer som försöker ta reda på hur den svenska allmänheten vill att deras pensionspengar placeras. Framför allt är målet att försöka förstå varför man är positiv eller negativ mot att pensionsfonder tar etisk hänsyn.

– Det visar sig att de allra flesta faktiskt är positiva till idén att deras pensionspengar ska placeras med etisk hänsyn. Och denna attityd grundas framför allt i våra värderingar, snarare än i vårt ekonomiska tänkande eller vilka planer vi har inför pensionen.

Det finns ett fåtal ekonomer och samhällsvetare som forskar om ovanstående fenomen på olika sätt. Dock finns det inte mycket filosofisk forskning, ens i ett internationellt perspektiv, som handlar om hur man får näringslivet och speciellt finansbranschen att ta ett större samhällsansvar.

– Jag hoppas här att min forskning kan bidra till att hitta nya och kanske oväntade lösningar på problemen. Jag ser också min uppgift som filosof som att ifrågasätta vanliga förgivettaganden och ingrodda uppfattningar om hur allting "måste" fungera i det ekonomiska systemet, säger Joakim Sandberg.

Mer information:
Joakim Sandberg, telefon: 031-786 4571, e-post: joakim.sandberg@filosofi.gu.se