Forskning om musiklyssning kräver tvärvetenskap

Nyhet: 2012-12-18

Hallå Lars Lilliestam, professor i musikvetenskap vid Göteborgs universitet, som nyligen anordnade ett tvådagars seminarium om musiklyssnandets hälsoeffekter. På seminariet deltog bland annat musikforskare, psykologer och läkare från både Sverige och Norge.

Vad var syftet med seminariet?

Lars Lilliestam. Foto: Maria Karnflo.– När jag och min kollega Thomas Bossius intervjuade människor för vår bok Musiken och jag berättade de vad de gör med musik och vad musik betyder för dem. Men de beskrev också vad som händer när de lyssnar på musik, men där låg inte vårt fokus för boken. Nu vill jag gå vidare med att intervjua människor på djupet om det, men inser samtidigt att det här med musiklyssnande rör både kropp och sinne, och är så komplicerat att det måste angripas från många olika håll. Därför samlade jag musikvetare, musikpsykologer och medicinare som för att se om det fanns ett intresse att samarbeta om det här. De fick också tillfälle att presentera sin forskning som rör lyssnande.

Kan du ge några exempel?

– Ett forskningsprojekt handlade om mobilt lyssnande och identitetsskapande bland vuxna, ett annat om hur man med hjälp av att lyssna på musik på mp3-spelare bemästrar tillvaron och påverkar sitt välbefinnande och humör. Medicinsk forskning om vad som händer i kroppen vid musiklyssning presenterades också.

Hur gick diskussionerna om forskningssamarbete kring musiklyssning?

– Det gick väldigt bra och det fanns en öppenhet och ett intresse kring att samarbeta. Vi bildade en arbetsgrupp med representanter från medicin, musikvetenskap, musikpedagogik och psykologi. Nu ska vi jobba vidare och träffas mer under vintern och våren.

Och hur ska ni mer konkret gå tillväga?

– Vi kommer att arbeta fram egna projekt var för sig inom våra respektive forskningsfält, men alla ska läsa varandras forskningsansökningar och komma med synpunkter. Sedan ska vi också söka pengar för ett nätverk som kan anordna en seminarieverksamhet där vi kan berätta för varandra vad vi håller på med. Tanken är att hålla kontakten för att kunna diskutera och påverka varandras forskning. Det finns ett stort intresse för musiklyssnande hos allmänheten men det är samtidigt ett komplext fenomen som bör belysas ur olika perspektiv och med olika metoder.

Mer information:
Lars Lillestam, telefon: 031-786 4088, e-post: Lars.Lilliestam@musicology.gu.se

Ny bok om musik i människors liv
(pressmeddelande om boken Musiken och jag från 2012-01-04)

031-786 10 68 / 0766-18 10 68