Utbytesavtal med universitet på Okinawa

Nyhet: 2010-03-19

Dekanus Margareta Hallberg och professor Hiroko Onaha från University of the Ryukyus skakar hand efter att ha skrivit under ett utbytesavtal mellan de två universiteten. Foto: Conny Nilsson/GU.Dekanus Margareta Hallberg och professor Hiroko Onaha från University of the Ryukyus skakar hand efter att ha skrivit under ett utbytesavtal mellan de två universiteten. Foto: Conny Nilsson/Göteborgs universitet.

Ett utbytesavtal har tecknats mellan Humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet och Faculty of Law and Letters vid University of the Ryukyus i Japan. Universitetet ligger på ön Okinawa mellan det japanska fastlandet och Taiwan, och har en unik kultur och historia.

– Det här är så vitt jag vet det första utbytesavtal som tecknats mellan ett nordiskt universitet och ett universitet på Okinawa, säger Yasuko Nagano-Madsen, professor i japanska på Institutionen för språk och litteraturer.

Avtalet innebär att tre studenter från Humanistiska fakulteten kan studera på det japanska universitetet under ett år samtidigt som tre japanska studenter får möjlighet att läsa vid Göteborgs universitet.

Till skillnad från andra japanska universitet som Humanistiska fakulteten har utbytesavtal med erbjuder University of the Ryukyus även en kurs på engelska. Kursen ger en introduktion bland annat till Okinawas kultur och historia, och passar studenter som inte kan japanska.

– Min förhoppning är att det nya utbytesavtalet ska utnyttjas av studenter på hela fakulteten och inte bara av dem som läser det japanska språket, säger Yasuko Nagano-Madsen.

Lär mer om University of the Ryukyus på universitetes hemsida

Läs mer om Okinawa på öns officiella hemsida